Een grote uitdaging, zo’n museum herinrichten. Met een strak omlijnd budget gingen we aan de slag om het — toch wel verouderde — museum naar een modern niveau te tillen. We kozen voor materialen en technieken die al jaren bestaan, maar pasten ze zo slim mogelijk toe.
Binnen de marge van het project was geen plaats voor dure touchscreens, video-walls of andere hoogtechnologische installaties. We werden dus wel verplicht pientere keuzes te maken.
Een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerpen van het museum was de beleving. Maar niet alleen in de vorm van spelletjes, motion-graphics of andere actieve beleving. Zeker zo voornaam is het onderdompelen van de bezoeker in de materie: “het eeuwenoude verbond tussen mens, bij en bloem” .
Doordat de bezoeker letterlijk door een bijentunnel het museum betreedt, worden diens zintuigen meteen aangescherpt.
Verwachting, spanning, opbouw van het verhaal.
We hebben op verschillende punten zulke inlevingspunten in het museum ingebouwd. De ingang, de centrale hal, de bijendans of b.v. het bijen-auditorium.
Op de gehele vormgeving van het museum hebben we erg hard gewerkt. Er is een uniforme look en feel, iets wat voordien ontbrak. Drie verhaallijnen met elk hun karakterkleur, een eigen logo en andere karakteristieke eigenschappen. Scroll eens door de foto’s en je zal ze duidelijk kunnen onderscheiden.
Inhoudelijk werden we o.a. door Geerdt Magiels ondersteund. Hij schreef de teksten die in het museum verwerkt werden. We werkten hiervoor nauw samen met de mensen van het museum en de Biegilde.
Iets waar we ook trots op zijn is het grote schaalmodel van de bij. Onze leverancier leverde hier een technisch staaltje van kunnen af. Een 3D-print , voorzien van flocking en pels, zodat blinden en slechtzienden onder begeleiding, een indruk kunnen krijgen van hoe die zoemers er nu eigenlijk uitzien.
Waar het museum vroeger een saaie indruk gaf, worden nu de zintuigen geprikkeld . We zijn nochtans met zorg te werk gegaan. De verschillenden onderwerpen en de rijke collectie van het museum komen nog steeds aan bod. Ze worden op verschillende plaatsen, al-dan-niet interactief, in de kijker gezet. Zo kan je d.m.v. een druk op de knop een deel van de grote collectie korven en kasten uitlichten. Of aan de imkerwand , waar je een idee kan krijgen van wat de imker doet en wat daarvoor allemaal nodig is.
Ten slotte wordt de bezoeker op een positieve manier gesensibiliseerd om actief deel te nemen aan het bij-vriendelijk maken van zijn of haar leefomgeving. Als voorbeeld is er o.a. de bijentuin die vanuit het museum te zien is. De gidsen helpen maar wat graag met tips & tricks om in uw buurt de bijtjes het makkelijk te maken.
BizBis ging met beperkte middelen aan de slag met een mooie collectie in een verouderd omhulsel. Het vernieuwde museum is een project waar we best trots op zijn. Het is de som geworden van weloverwogen keuzes, hard werk en een duidelijke visie.
Een som die er mag zijn, of zo vertellen de vele recente bezoekers het ons toch! 😉
